tirsdag, november 28, 2006

Verdens 5. viktigste dyr - Pissemaura!

Etter nøye vurdering blant alle verdens dyr, kom meg og Hilde til slutt frem til at pissemaura helt klart fortjente plass nr. 5 på lista!


Pissemaur (på fagspråket kalt 'rød skogsmaur') er de maurene som bor i de store maurtuene vi ofte ser i skogen. De kan ha samfunn på flere hundre tusen arbeidere og mange hundre dronninger(!!). Ofte står en tue i sammenheng med flere andre tuer og et samfunn kan derfor strekke seg over store områder. Pissemaur er aggressive, de biter og spruter maursyre dersom de blir forstyrret. -Det skulle forresten bare mangle! (ps. maursyre er ikke farlig, bare en del ubehagelig..)


De er først og fremst nyttedyr (gjør ingen skade på omgivelsene). De er med på å spre plantefrø, de sørger for sirkulasjon av næringsstoffer og de er selv en viktig næring for fugler. Flere insekter er også heilt avhengig av pissemaur for å kunne gjennomføre sin livssyklus. (Hårda bud!)


-Med andre ord: Dette er et særdeles viktig dyr!

Pissemaura lever av søde saker som honningdugg fra bladlus (mmmm!), samt små insekter eller andre virvelløse dyr som de får tak i. De kan også spise direkte på kjøtt.

Helt fra oldtiden har maurene vært regnet for vise og intelligente dyr. Maurenes suksess og tilpassingsdyktighet kan tyde på at de til en viss grad også har evnen til problemløsing.


Salomos ordspråk 6, 6-8: «Gå til mauren, du late, se på dens strev og bli vis! Enda den ikke har noen høvding, verken oppsynsmann eller herre, sørger den for
mat om sommeren og samler inn føde om høsten.»
.


- Verden hadde rett og slett ikke vært den samme uten maurene! Og hvis denne posten kan bidra til at flere ser på maur ikke bare som plagsomme, men også som en viktig og spennende del av naturen, er mye av hensikten min oppnådd!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hva med negere!!!!

Katrine sa...

Hva med de??

Ingvill sa...

Pissemaur? Kanskje økologisk viktig, men aldri om jeg ville sette dem på en liste over favorittdyr... De er sykt irriterende om sommeren når man ligger ute i sola.... Dvs. maur generelt er plagsomme!

Jeg foreslår at dere tar en kikk på skilpadden, jeg..:D
De sier iallefall "da-dom-di-dum-di-dum" i jorden-rundt spillet til Hilde.. SÅ de fortjener en ti på topp plassering!

Snakkast!<3

Hilde sa...

1. Lista består ikke av FAVORITTDYR, men VIKTIGE DYR. Det er en stor forkjell...

2. Jeg var livredd for maur da jeg var liten, og allikavel er maura kommet på 5.plass på lista vår.

3. Gled dere til neste dyr! Det er et veldig spennende et!

Katrine sa...

Du har mye igjen å lære Ingvill! Du kan jo for eksempel begynne med å lære deg å lese: viktige dyr og favorittdyr er to helt forskjellige ting! og forreseten: All skryt tar vi til oss med takk, alle klager filtreres ut av våre hoder før de har kommet inn! slik er det med den saken:P

Dessuten er det store forskjeller på maur og de du sannsynligvis hentyder til når du snakker om at "de er sykt irriterende om sommeren når man ligger ute i sola" er nok mer i retning av sukkermaur! Pissemaur lever hovedsaklig i store tuer i skogen og hvis du legger deg ned oppi ei tue, ja så har jeg ikke det minste vondt av deg!!

Det neste dyret er faktisk ulidelig interessant! så følg med, følg med!!

Vilde sa...

Nå har jeg lest hele posten, og har skjønt at maur er et meget viktig dyr. Vi må ikke tulle med det biologiske mangfoldet!!

Katrine sa...

Godt at noen forstår! Takk Vilde!